Založ si blog

spor o občianstvo

         Tak nám zasadala bezpečnostná rada štátu. Jedna vlastne  dve  maďarské strany postavili svoju kampaň na riešení komplexov zo straty  veľkomadarstva a my to hned riešime. Správne! Riešme to skôr ako sa niečo stane. Ale prečo okolo toho robíme taký humbug?  Slovenské skúsenosti z rôznych období či už Uhorska alebo nástupu nacizmu nás nútia konať. Ľudia z krajiny, ktorá nikdy nebola kolonizovaná a nebola pod tlakom straty vlastnej identity a suverenity  nikdy nepochopia, že ľudia ktorých predkovia si takýmto niečím prešli a tak ťažko získali slobodu,  budú vždy citlivejší na akýkoľvek náznak snáh o narušenie ich identity a celistvosti ich krajiny. Toto krajiny, ktoré svoje kolónie vycicali nepoznajú. Vo svete je niekoľko prípadov kde to končilo krvou ( Palestína voči Izraelu, Alžírsko voči Francúzsku, africké krajiny) a  tomu by sme mali obe strany zabrániť!!!!

        Prečo  ale potom jednáme ako malé deti na pieskovisku. On mi chce zobrať formičku!!!!  Budem žalovať pani učiteľke (v Bruseli).   Jednoducho konajme! Máme na to právo. Nech zasadne parlament, zmení našu legislatívu podľa ďalších krajín EU v ktorých je  možnosť mať iba jedno občianstvo. Ak občan Slovenskej republiky nech aj mongolskej národnosti  dobrovoľne  požiada o občianstvo inej krajiny stráca automaticky občianstvo Slovenskej republiky. Bodka. Toto by sa mi páčilo, žiadne zasadania poradných orgánov, komisií,  žiadne demarše neviem akých orgánov a podobne. Rázne a jasne zobratie politickej zodpovednosti na seba a ukázanie že sa nemáme o čom baviť! Je to zasahovanie do suverenity nášho štátu. A pri schvaľovaní takejto úpravy  sa ukáže, ktoré naše politcké strany vrátane MOST-u a SMK to podporia a ktoré nie. Nechajte už potom na voličovi aby si to vyhodnotil.

            Ak sa niekto chce hlásiť k národnostnej menšine a udržiavať vzťah so svojou pôvodnou krajinou je to v poriadku a slúži mu to ku cti. Bodaj by sa všetci v zahraničí žijúci Slováci hlási pozitívne k svojej krajine. Aj my máme zákon o zahraničných Slovákoch  a aj Maďari majú takúto možnosť. Z tohto postavenia mimochodom plynú isté výhody o ktoré sa občianstvom príchádza. Občianstvo by ale malo byť len jedno. Ak chcem byť občanom nejakej krajiny mal by som tam mať trvalý pobyt, dočasne žiť môžem aj vo Venezuele ale občan som iba mojej domovskej krajiny. Takže, ak to naozaj chceme vyriešiť, konajme. Prijmime takú zákonnú úpravu a koniec. Ale to by nám tiež nesmela takáto situácia vyhovovať aj našim politickým stranám v predvolebnej kampani.

 

Mimochodom svoj zvedavý ako vyrieši maďarský parlament niekoľko otázok napr. možnosť voliť. Chcem vidieť  postoj „rodených Maďarov“ žijúcich  v Maďarsku na skutočnosť, že volebné právo získajú aj ďalší Maďari a tí im budú voliť politikov do parlamentu a vlády hoci v tej krajine reálne nežijú.  Ak týmto „novým Maďarom“ nedajú volebné právo, tak to budú „Maďari druhej kategórie“. Obávam sa, že  asi ani nie je možné aby si mal občianstvo neakej krajiny a nal právo voliť. Dalej služba v ozbrojených silách a odvod pri mobilizácií. Do ktorých ozbrojených síl takýto „dvojobčania“ narukujú ak by obe krajiny NATO vyhlásili všeobecnú mobilizáciu. Nemyslím si, že to bude mať madarský parlament tak jednoduché.

 

Ale to už je problém Maďarska a nie mňa. Mimochodom ak to prejde, ja chcem občianstvo USA, lebo môj pradedo sa s celou rodinou odsťahoval do Ameriky na začiatku 20. storočia za robotou.A získal občianstvo USA.  Na nešťastie  pre mňa tu nechal môjho deda. Ale mohol by som sa po pradedovi cítiť Američanom. 🙂  Teda ak ma bude USA potrebovať.

Gorila I a Gorila II: paralela odhalení

27.05.2013

Pred časom som si povedal, že už nebudem písať blogy. Odišiel som do osobnej vnútornej emigrácie. Nevydržal som tam. Spolitizovanie situácie okolo tunelovania tajných služieb ma prinútilo vyjadriť sa. Viem, vyjadril sa už premiér, minister obrany, exminister obrany, ďalší exminister obrany i samotní riaditelia či zástupcovia služieb, tak načo ešte ja. K samotnej [...]

pozri kto to hovorí?

08.12.2010

Pod heslem ‚vítěz bere vše‘ spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie, jejíž jsem předsedou, nedopustí. Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948, snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita.“ „Já [...]

Je 998 tisíc ľudí veľa alebo málo?

20.09.2010

Včera som sa celkom dobre bavil na vyjadreniach našich pseudopolitikov a diskutéroch na rôznych fórach ohľadom hodnoteniach výsledkov referenda. Je to diskusia, ktorá je asi zbytočná, lebo je podobná k diskusií či je pohár poloplný alebo poloprázdny. Bože !!! Aký veľký je rozdiel medzi matematikou a politikou. Prečo? V parlamentných voľbách bolo voliť [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Jakub Stuart

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 51472x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy