Založ si blog

Dajte už pokoj policajtom a vojakom.

Prečítal som si blog o tom, či prídu policajti o výsluhové dôchodky a chcel som zareagovať len odpoveďou. Keď som to začal písať zistil som ,že je toho na celý blog . Takže som sa rozhodol reagovať takto.  Mám pocit ,že riešenie výsluhových príspevkov je už ako ekológia!!! Kto sa o tom nevyjadrí, alebo je proti ,nie je IN.

Položme si otázku prečo sú tieto snahy? Prosím vás len ma nepresviedčajte, že je to z dôvodov sociálnej spravodlivosti. Zoberme si  zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Toto čo navrhujú „experti“ popiera princíp zásluhovosti, ktorý bol do systému sociálneho poistenia zavedený  práve týmto zákonom.   Dôchodca, ktorý má vyšší dôchodok, vykonával pracovné činnosti, ktoré boli spoločnosťou ohodnotené vyšším platom, ako zamestnanec platil vyššie dane a vyššie odvody aj do Sociálnej poisťovne. Upozorňujem čitateľa zapamätajte si do Sociálnej poisťovne. Policajti a vojaci  inak platia odvody z celého hrubého platu aj teraz, výška vymeriavacieho základu nie je obmedzená ako v civilnom systéme.  

   Dôvod prečo zmeniť  systém sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov je údajné zapríčinený  vysokou náročnosťou a nesolventnosťou systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov, pretože osobitné účty, z ktorých sa dávky výsluhového zabezpečenia poskytujú  sú v súčasnosti dotované zo štátneho rozpočtu.

No ale povedzme si prečo??  Pretože títo ľudia patrili v minulosti pod univerzálny systém sociálneho zabezpečenia, a do tohto univerzálneho systému prispievali zo svojich platov formou odvodov. A prispievali pravidelne a plnej výške na rozdiel od rôznych podnikateľov a živnostníkov, čo to slušne povedané odignorovali.   Po presune  do systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov  sa stalo to ,že  Sociálna poisťovňa nepreviedla spolu s oprávnenými osobami aj ich odvedené finančné prostriedky na účty obrany a vnútra. Takže sociálne je to v poriadku, lebo vojaci a policajti platili odvody do Sociálnej poisťovne z ktorých boli vyplácané všetky sociálne dávky. Škoda, že  ne ich vlastné teraz nie sú finančné prostriedky.

Ktosi kedysi povedal, že : „Boh, policajt a vojak majú jedno spoločné. Nikto ich nepotrebuje keď mu je dobre“. Asi je ľuďom v tomto štáte dobre, keď riskujú, že štát stratí väčšinu skúsených policajtov a vojakov, ktorí okamžite odídu podľa platného zákona v momente ako sa bude chcieť riešiť „ich“ sociálny zákon. Na všetko sa nedá pozerať ekonomickými očami. Niekto riskuje  stratu schopnosti štátu  a okrem iného  je to aj schopnosť zaručiť  vnútornú aj vonkajšiu bezpečnosť pre svojich občanov.  Štátny záujem na zabezpečení obranyschopnosti a bezpečnosti Slovenskej republiky vyžaduje, aby službu v  vykonávali osoby, ktoré spĺňajú tieto základné predpoklady: veľmi dobrý zdravotný stav, osobitná psychická spôsobilosť a odolnosť, fyzická zdatnosť, špecifická kvalifikácia. Takže  nie každý!! Ako to chcete dosiahnuť aby sa hlásila kvalita? ? Ak mu neposkytnete adekvátne a rovnoprávne podmienky, a isté sociálne výhody,  každý špecialista sa poberie do súkromného sektora.  Ak sa zrušia výhody  určite sa nájdu  adepti na poriadkových policajtov. Ale chcem vidieť  60 ročného policajta tesne pred dôchodkom ako naháňa 20 ročného zlodeja po chodníku. Smiešna predstave.  Mám aj otázku? Ako zaplatíte špecialistov na hospodársku kriminalitu, na informatiku, na právo a iné špecifické oblasti ak im nedáte sociálne výhody. Súkromný sektor vždy tých najlepších preplatí. Ale ak aj tí „druhý najlepší“ pôjdu do súkromného sektora, tak bude výkon práva štátu vždy nie o krok ale o 5 krokov vzadu. Fóbia ktorá vzniká z dôvodu šetrenia je veľmi nebezpečná. Nájdete a hlavne zaplatíte v krajine kde hlavne vďaka príkladu politikov a cirkvi  nevládnu žiadne morálne zásady,  aby niekto vstúpil do štátnych služieb z presvedčenia?  Aj v čase hospodárskej krízy 30. rokov bola definitíva najlepším prostriedkom ako udržať bezpečnosť  v štáte.  Teraz jedna konšpiračná teória: Nevyhovuje niekomu to, že budeme mať hlúpych a neschopných policajtov, sudcov a  vojakov?

Gorila I a Gorila II: paralela odhalení

27.05.2013

Pred časom som si povedal, že už nebudem písať blogy. Odišiel som do osobnej vnútornej emigrácie. Nevydržal som tam. Spolitizovanie situácie okolo tunelovania tajných služieb ma prinútilo vyjadriť sa. Viem, vyjadril sa už premiér, minister obrany, exminister obrany, ďalší exminister obrany i samotní riaditelia či zástupcovia služieb, tak načo ešte ja. K samotnej [...]

pozri kto to hovorí?

08.12.2010

Pod heslem ‚vítěz bere vše‘ spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie, jejíž jsem předsedou, nedopustí. Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948, snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita.“ „Já [...]

Je 998 tisíc ľudí veľa alebo málo?

20.09.2010

Včera som sa celkom dobre bavil na vyjadreniach našich pseudopolitikov a diskutéroch na rôznych fórach ohľadom hodnoteniach výsledkov referenda. Je to diskusia, ktorá je asi zbytočná, lebo je podobná k diskusií či je pohár poloplný alebo poloprázdny. Bože !!! Aký veľký je rozdiel medzi matematikou a politikou. Prečo? V parlamentných voľbách bolo voliť [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Jakub Stuart

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 51473x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy