Treba šetriť? Neplatme cirkev!

11. mája 2010, Jakub Stuart, Nezaradené

           Dnes som si opäť  zo strany predstaviteľov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany vypočul, ako je zle  na Slovensku  a ako je potrebné šetriť a dobre hospodáriť.  Citujem pani Radičovú:  „Riešenie, ktoré je prijaté v EU, iba odsúva problém. Pokiaľ budeme platiť za nezodpovednosť vlád, európskych inštitúcií, ratingových agentúr a bánk, tak solidaritu máme postavenú na hlavu, keď zodpovední a chudobní sa skladajú na nezodpovedných a bohatých“. Absolútne s ňou súhlasím!! Chudobní sa nemajú skladať na bohatých! A mám návrh, kde na Slovensku môžeme ušetriť miliardu slovenských korún ročne. Navrhujem neplaťme cirkvi zo štátneho rozpočtu  a ušetríme. Pre získanie obrazu len v roku 2008 boli cirkvi a náboženské spoločnosti financované zo štátneho rozpočtu vo výške 1,022 miliardy Sk a v roku 2009 to bolo 37,191,961 Euro t.j. cca 1,120 miliardy Sk. Celkom slušná suma. Inak viac ako polovica z tejto sumy je určená kresťanským cirkvám.

          Prečo neplatiť?  Ústava Slovenskej republiky garantuje právne postavenie cirkví a možnosti ich pôsobenia aj vo verejnom živote. Zároveň však rešpektuje Listinu základných práv a slobôd a deklaruje, že Slovensko je ideologicky a nábožensky neutrálny štát a neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. V čl.24 ústavy sa hovorí, že  každý má právo prejavovať svoje vyznanie. Upravuje aj slobodu svedomia a náboženskej viery a poskytuje garancie pre dodržiavanie týchto základných ľudských práv a slobôd.  V otázke financovania  je potrebné povedať, že všetko je v súlade so  zákonom č.218/1949 Zb o hospodárskom zabezpečení cirkvi a náboženských spoločností štátom, ktorý bol novelizovaný  zákonom č. 16/1990 Zb., ktorým bol zrušený dozor štátu nad cirkvami, v znení zákona č. 522/1992 Zb. a zákona č. 467/2005 Z. z.   Cirkvám bol  zákonom NR SR z 27. októbra 1993 o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam v znení neskorších predpisov (reštitučný zákon) aj navrátený majetok a to v dosť veľkom rozsahu.  

Štát  teda financuje každoročne  platy a odvody duchovným cirkví a poskytuje príspevok na prevádzkové náklady cirkevných ústredí. Takže toto sú priame dotácie na cirkev. Okrem toho  sú cirkvi  zvýhodnené aj v oblasti daňovej povinnosti a colných poplatkov. Takže keď to zhrnieme skladáme sa všetci  t.j. aj neveriaci,  na činnosť cirkví, ktoré majú svoj majetok, robia finančné zbierky na opravu alebo dostavbu kostolov a  na rozdiel od  polície, armády, zdravotníctva a ďalších štátnych orgánov je tento majetok v ich rukách a nie  v majetku štátu. Môže polícia urobiť zbierku na opravu služobne? Neviem asi nie a ak tak kto jej prispeje veď je to štátna inštitúcia platíme na to dane nie? Ak predá prebytočný majetok polícia potrebuje na to súhlas vlády a peniaze idú do štátneho rozpočtu, nie polícií. Keď predá majetok cirkev, peniaze jej zostanú a ešte má aj úľavu na dani.    Ak teda pani Radičová a iní kresťanskí demokrati  hľadajú finančné zdroje, bolo by možno vhodné otvoriť otázku financovania cirkvi.

Aby bolo jasné, ja nie som proti náboženstvám. Každý  nech verí v čo chce. Rešpektujem  ludské potreby v niečo veriť a každý občas potrebujeme toho svojho boha aby nám pomohol v ťažkých chvílach. To je ale duchovno. Je potrebné zvážiť napríklad financovanie spôsobom podobným ako sú cirkevné dane. Ak teda niekto chce, cíti sa veriacim nech má možnosť prispieť cirkvám  napr. 3% zo svojich daní nad rámec riadneho daňového odvodu  a platiť si svoju duchovnú útechu. Ja takúto potrebu nemám a obávam sa, že by bolo veľmi zaujímavé koľko by mali cirkvi finančných zdrojov a koľkí akože veriaci by sa rozhodli darovať svoje dane cirkvám.  Tento model robia  Francúzi, Briti, Rakúšania , Škandinávci a ďalší dokonca ja katolícke Taliansko a Španielsko.  A my ušetríme!  Teda možno ak to neminieme na niečo iné „zmysluplné“.  

Na druhú stranu ak dá každý kto sa považuje za katolíka v tejto krajine t.j. cca viac ako 3,7 mil.ludí  za rok cirkvi 10 Euro prídu si na viac penazí ako teraz.Ale budú sa musieť viac snažiť.