Založ si blog

Mikloš,Mikloš!!

Minulý týždeň som si prečítal na HNon-line, rozhovor s  budúcim ministrom financií a zarazila ma  jedna vec. Vrátim sa k  výsluhových dôchodkom. Aj keď schizofrénia o výsluhových dôchodkom mierne opadla, štvorkoalícia alebo šesť koalícia, či pre voličov Smeru  „zlepenec“ sa rozhodol to vyriešiť veľmi kulantne. Teraz nemyslím  na tých čo ešte slúžia, ale na tých čo už odišli. Ale v podstate aj na tých, čo sa chystajú alebo musia odísť.A samozrejme aj normálnych dôchodcovčo by mohli svoje skusenosti ešte chvílu odovzdávať a trochu si privyrobiť k dôchdku.

  Pán Peter sa opýtal :  Dobrý deň pán Mikloš! V tézach mate, že zakážete súbeh poberania dôchodku a mzdy v statnom a verejnom sektore. Môžte napísať o aké dôchodky pôjde a či to naozaj presadíte? Ďakujem.

Odpovedá: Ivan Mikloš (1.7. 15:31) Myslím, že v tej téze je to napísane úplne jasne, keďže je to schválené v tézach, tak je to pre našu vládu záväzné.

 

Takže záväzné. To znamená, že si výsluhový dôchodcovia budú musieť vybrať. Buď budú brať plat štátneho úradníka alebo výsluhový dôchodok. Logické!!!! Štát predsa nebude platiť dvakrát tomu istému človeku.  Výborné systémové  riešenie. Systémové riešenie z pohľadu ekonóma. Nie však z pohľadu štátnika.   

 

Moje krátke zamyslenie. Štátny a verejný sektor je čo ? Prezidentská kancelária, Úrad Vlády,ministerstvá, podporné úrady,  štátne poisťovne,  daňové úrady,  školstvo, zdravotníctvo, štátne podniky. Dalej  sú to aj inštitúcie zaoberajúce sa štátnym dozorom ako sú úrad verejného zdravotníctva, úrad jadrového dozoru, hlavný banský úrad, centrum pre chemické látky. Aj Slovenská akadémia vied, všetky štátne výskumné ústavy, státne skúšobne a podobné inštitúcie.  

 

Tam všade si búdú musieť ludia vybrať či plat alebo dôchodok . Alebo tam jednoducho nebudú  pracovať. A teraz si kladiem otázku. Oplatí sa učiteľovi- docentovi  na Policajnej akadémií  SR v platovej triede 12 dochádzať na týždňovky do Bratislavy  napr. zo Zvolena? Platiť si náklady na dopravu, ubytovanie, stravu a byť od rodiny? Neoplatí. Kedže však vo zvolene taký odbor nieje, zamestná sa v mieste bydliska u súkromníka za taký istý plat, možno aj trochu nižší ale  bude doma. Kto týmto získa? Štát? Houby!!! Súkromník, ktorý dostane takto pripraveného človeka

A štát si tam posadí koho? Mladého, perspektívneho „absolventa týždňového kurzu bezpečnosti vo Veľkej Británií“ s úplnou kvalifikáciou „Au pair“.  Takého, čo o problematike nevie ani to aké majú policajti hodnosti.  Alebo máme ešte druhú možnosť, odídenec si založí  poradenskú firmu na uvedenú oblasť a keďže sa po čase prejavia odborné znalosti príslušného experta z GB, jeho problematika sa bude riešiť externe. Ak ten  docent nebude hlúpy  bude príslušnej inštitúcií účtovať za deň prednášok, toľko čo by ju stál jeho mesačný plat zamestnanca.  

A takto môžem pokračovať:…………………..

………………..oplatí sa vojenskému chirurgovi, ktorý počas praxe a možno aj misií získal neoceniteľné skúsenosti v oblasti chirurgie, aby robil v štátnej nemocnici alebo učil na lekárskej fakulte a odovzdával tak svoje vedomosti mladej generácií?? Neoplatí, otvorí si súkromnú prax.

…………………Oplatí sa hasičovi, ktorý pracoval 25 rokov na prevencií závažných priemyselných havárií, aby robil ďalej takýto výskum alebo kontroloval či to robia v súkromných podnikoch správne.  A zabezpečoval tak bezpečnosť všetkých občanov tejto krajiny?  Nie pôjde radšej do Slovnaftu alebo Dusla Šala !!!!

…………………Oplatí sa horkému záchranárovi, ktorý za 20 rokov praxe získal skúsenosti, aby išiel pracovať ako inštruktor  pripravoval tak mladých?  Neoplatí!!!!!!

 

Mohol by som pokračovať. Takýto scenár bude teda v každej oblasti.  Krízový manažment, bezpečnostný manažment, hasiči, hospodárska mobilizácia, doprava, špecializované školstvo,letisková kontrola, prevecia proti závažným priemyselným haváriám a pod.. Oni si vážne myslia, že vojaci a policajti sú naozaj hlúpi a nič nevedia.Čo študijné odbory vysokých škol, ktoré garantujú profesori a docenti poberajúci výsluhové dôchodky alebo aj reálne dôchodky.Do dôchodku sa predsa ide v 62 rokoch ale garantovať študijný odbor môžete do 65. Čo tie tri roky. Skončia tieto študijné odbory???

 

Vážne neexistuje štátnik, ktorý by nahlas povedal aká je to sprostosť? Všetky vedomosti a skúsenosti, ktoré títo ľudia počas svojej praxe získali často krát jedinečné, získané z nasadením vlastného života, skončia v koši,  v lepšom prípade v šuplíkoch či univerzitnej knižnici  alebo súkromnom sektore?  štát do týchto ludí investoval  a ked mu to majú vrátiť tak ich odkopneme a budeme za to platiť???  Títo ludia to robia často za taký plat o ktorí mladí experti ani nevstanú z postele.  Obávam sa, že takéto rozhodnutie neprinesie stabilitu.

Prosím vás p. Mikloš, pouvažujte ako štátnik, nie ako ekonom v súkromnej firme,ktorej základným cieľom je zisk. Tak ako rozmýšlate vy teraz, rozmýšlali pravdepodobne aj manažéri vojenského opravárenského podniku Nováky, až tým to nestálo život osem ludí a tragicky nepoznačilo celý region. Zisk nadovšetko.

 

P.S. Ja sa cítim pravicovo orientovaný  ale chcel  som len upozorniť na to čo sa mi nepáči. Mám na to právo. A vy, vrátane p. Mikloša skôr ako ma budete hodnotiť sa skúste zamyslieť nad Voltairovským  heslom:  „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to.

Gorila I a Gorila II: paralela odhalení

27.05.2013

Pred časom som si povedal, že už nebudem písať blogy. Odišiel som do osobnej vnútornej emigrácie. Nevydržal som tam. Spolitizovanie situácie okolo tunelovania tajných služieb ma prinútilo vyjadriť sa. Viem, vyjadril sa už premiér, minister obrany, exminister obrany, ďalší exminister obrany i samotní riaditelia či zástupcovia služieb, tak načo ešte ja. K samotnej [...]

pozri kto to hovorí?

08.12.2010

Pod heslem ‚vítěz bere vše‘ spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie, jejíž jsem předsedou, nedopustí. Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948, snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita.“ „Já [...]

Je 998 tisíc ľudí veľa alebo málo?

20.09.2010

Včera som sa celkom dobre bavil na vyjadreniach našich pseudopolitikov a diskutéroch na rôznych fórach ohľadom hodnoteniach výsledkov referenda. Je to diskusia, ktorá je asi zbytočná, lebo je podobná k diskusií či je pohár poloplný alebo poloprázdny. Bože !!! Aký veľký je rozdiel medzi matematikou a politikou. Prečo? V parlamentných voľbách bolo voliť [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Jakub Stuart

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 51497x
Priemerná čítanosť článkov: 3029x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy