Založ si blog

Treba šetriť? Neplatme cirkev!

           Dnes som si opäť  zo strany predstaviteľov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany vypočul, ako je zle  na Slovensku  a ako je potrebné šetriť a dobre hospodáriť.  Citujem pani Radičovú:  „Riešenie, ktoré je prijaté v EU, iba odsúva problém. Pokiaľ budeme platiť za nezodpovednosť vlád, európskych inštitúcií, ratingových agentúr a bánk, tak solidaritu máme postavenú na hlavu, keď zodpovední a chudobní sa skladajú na nezodpovedných a bohatých“. Absolútne s ňou súhlasím!! Chudobní sa nemajú skladať na bohatých! A mám návrh, kde na Slovensku môžeme ušetriť miliardu slovenských korún ročne. Navrhujem neplaťme cirkvi zo štátneho rozpočtu  a ušetríme. Pre získanie obrazu len v roku 2008 boli cirkvi a náboženské spoločnosti financované zo štátneho rozpočtu vo výške 1,022 miliardy Sk a v roku 2009 to bolo 37,191,961 Euro t.j. cca 1,120 miliardy Sk. Celkom slušná suma. Inak viac ako polovica z tejto sumy je určená kresťanským cirkvám.

          Prečo neplatiť?  Ústava Slovenskej republiky garantuje právne postavenie cirkví a možnosti ich pôsobenia aj vo verejnom živote. Zároveň však rešpektuje Listinu základných práv a slobôd a deklaruje, že Slovensko je ideologicky a nábožensky neutrálny štát a neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. V čl.24 ústavy sa hovorí, že  každý má právo prejavovať svoje vyznanie. Upravuje aj slobodu svedomia a náboženskej viery a poskytuje garancie pre dodržiavanie týchto základných ľudských práv a slobôd.  V otázke financovania  je potrebné povedať, že všetko je v súlade so  zákonom č.218/1949 Zb o hospodárskom zabezpečení cirkvi a náboženských spoločností štátom, ktorý bol novelizovaný  zákonom č. 16/1990 Zb., ktorým bol zrušený dozor štátu nad cirkvami, v znení zákona č. 522/1992 Zb. a zákona č. 467/2005 Z. z.   Cirkvám bol  zákonom NR SR z 27. októbra 1993 o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam v znení neskorších predpisov (reštitučný zákon) aj navrátený majetok a to v dosť veľkom rozsahu.  

Štát  teda financuje každoročne  platy a odvody duchovným cirkví a poskytuje príspevok na prevádzkové náklady cirkevných ústredí. Takže toto sú priame dotácie na cirkev. Okrem toho  sú cirkvi  zvýhodnené aj v oblasti daňovej povinnosti a colných poplatkov. Takže keď to zhrnieme skladáme sa všetci  t.j. aj neveriaci,  na činnosť cirkví, ktoré majú svoj majetok, robia finančné zbierky na opravu alebo dostavbu kostolov a  na rozdiel od  polície, armády, zdravotníctva a ďalších štátnych orgánov je tento majetok v ich rukách a nie  v majetku štátu. Môže polícia urobiť zbierku na opravu služobne? Neviem asi nie a ak tak kto jej prispeje veď je to štátna inštitúcia platíme na to dane nie? Ak predá prebytočný majetok polícia potrebuje na to súhlas vlády a peniaze idú do štátneho rozpočtu, nie polícií. Keď predá majetok cirkev, peniaze jej zostanú a ešte má aj úľavu na dani.    Ak teda pani Radičová a iní kresťanskí demokrati  hľadajú finančné zdroje, bolo by možno vhodné otvoriť otázku financovania cirkvi.

Aby bolo jasné, ja nie som proti náboženstvám. Každý  nech verí v čo chce. Rešpektujem  ludské potreby v niečo veriť a každý občas potrebujeme toho svojho boha aby nám pomohol v ťažkých chvílach. To je ale duchovno. Je potrebné zvážiť napríklad financovanie spôsobom podobným ako sú cirkevné dane. Ak teda niekto chce, cíti sa veriacim nech má možnosť prispieť cirkvám  napr. 3% zo svojich daní nad rámec riadneho daňového odvodu  a platiť si svoju duchovnú útechu. Ja takúto potrebu nemám a obávam sa, že by bolo veľmi zaujímavé koľko by mali cirkvi finančných zdrojov a koľkí akože veriaci by sa rozhodli darovať svoje dane cirkvám.  Tento model robia  Francúzi, Briti, Rakúšania , Škandinávci a ďalší dokonca ja katolícke Taliansko a Španielsko.  A my ušetríme!  Teda možno ak to neminieme na niečo iné „zmysluplné“.  

Na druhú stranu ak dá každý kto sa považuje za katolíka v tejto krajine t.j. cca viac ako 3,7 mil.ludí  za rok cirkvi 10 Euro prídu si na viac penazí ako teraz.Ale budú sa musieť viac snažiť.

Gorila I a Gorila II: paralela odhalení

27.05.2013

Pred časom som si povedal, že už nebudem písať blogy. Odišiel som do osobnej vnútornej emigrácie. Nevydržal som tam. Spolitizovanie situácie okolo tunelovania tajných služieb ma prinútilo vyjadriť sa. Viem, vyjadril sa už premiér, minister obrany, exminister obrany, ďalší exminister obrany i samotní riaditelia či zástupcovia služieb, tak načo ešte ja. K samotnej [...]

pozri kto to hovorí?

08.12.2010

Pod heslem ‚vítěz bere vše‘ spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie, jejíž jsem předsedou, nedopustí. Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948, snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita.“ „Já [...]

Je 998 tisíc ľudí veľa alebo málo?

20.09.2010

Včera som sa celkom dobre bavil na vyjadreniach našich pseudopolitikov a diskutéroch na rôznych fórach ohľadom hodnoteniach výsledkov referenda. Je to diskusia, ktorá je asi zbytočná, lebo je podobná k diskusií či je pohár poloplný alebo poloprázdny. Bože !!! Aký veľký je rozdiel medzi matematikou a politikou. Prečo? V parlamentných voľbách bolo voliť [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Jakub Stuart

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 51361x
Priemerná čítanosť článkov: 3021x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy